Vše o Železném Brodě

Terminál Železný Brod

Počet príspevkov : 194,  zobrazené : 181 - 190
   Ono to s doděláváním čehokoliv do projektu financovaného z dotací je problém. Protože každý projekt má určitou dobu udržitelnosti a doděláním něčeho by došlo ke změně projektu. A tam jsou pak takové srandy jako třeba vrácení části dotace a podobně. Změna by šla provést ještě před vyplacením dotace, ale samozřejmě to musí projít schválením.

A jinak s Vámi souhlasím ohledně pana ing. Macha. Ač jsme se asi na ničem neshodli, tak on alespoň nějaký názor prezentuje a komunikuje. 

Pro mne je zatím současné vedení radnice poměrně velkým zklamáním, protože se zde na diskuzi určitě objevily témata kde mohl někdo reagovat. A nemyslím, že mlčení je to pravé ořechové
Děkuji za názor, přemýšlím o něm....

A tak ke svým dvěma předchozím otázkám přidávám třetí:

3) Prosím, je někde definován termín "udržitelnost projektu"? 

Když to beru laicky, selským rozumem, tak mi připadá, že přidáním plexiskel a nebo něčeho podobného k zastávce Sokolovna není narušením původního projektu. Tím by, podle mě, bylo nějaké ubourávání zastávky.... 
Ale vím, že řeč předpisů někdy nemá s logikou nic společného, bohužel. Ráda se tedy dozvím, jak to s tou udržitelností ve skutečnosti je. 

Třeba lze najít řešení, aby se vlk (předpis o projektu) nažral a koza (realita projektu) zůstala celá, tedy v tomto případě jen něčím užitečným doplněná a vylepšená...
Jestli jsem hledal dobře, tak v tomto dokumentu zazněla doba 5 let .http://www.zeleznybrod.cz/files/rozvoj-mesta/sehp_dopravni_terminal_zb.pdf 

Je to na spodku strany 25. 

Já jsem na tohle narazil v Turnově. Na Výšince cca tři roky zpět dělali parkové úpravy zeleně. Dotace samozřejmě. A nastal problém, protože tam kde byla dříve tráva, je nyní geotextílie a dubová kůra. Co se stane když zaprší? Samozřejmě se to tou geotextílií nevsákne, tu kůru to spláchne na chodníky, nosí se to do domu. A někdo stále průběžně dosýpá tu kůru. Ptal jsem se na měastě, zda není možné nahradit ten povrch. A dodělat obrubníky. Ani jedno nejde, protože v projektu je dubová kůra a na obrubníky někdo zapomněl Udržitelnost tohoto projektu je 10 let
Vážený pane Tribučku, díky moc za odkaz!
Tak jsem tu udržitelnost hledala a našla jsem jen tohle (Věty o udržitelnosti jsem vytučnila):

2) Neplnění podmínek Smlouvy o dotaci Žadatel se zavazuje, že výsledky projektu, tedy provoz nového terminálu udrží minimálně po dobu 5 let. Intenzita negativního vlivu je vysoká. V případě nesplnění podmínek Smlouvy o poskytnutí dotace hrozí ukončení Smlouvy a odebrání celé dotace. Míru rizika lze hodnotit jako nízkou. K eliminaci rizika je třeba dbát na to, aby výstupy projektu, včetně monitorovacích indikátorů byly řádně plněny a udrženy aspoň po dobu 5 let. Pojištění majetku sice není povinné, ale žadatel k němu jistě přistoupí. Častým problémem v současné společnosti je vandalismus. Existence kamerového systému v lokalitě by měla omezit jeho výskyt. Odpovědným subjektem je žadatel.

Já to laicky chápu tak, že zkrátka Terminál a zastávka Sokolovna se  musí užívat aspoň 5 let, že se těch 5 let nesmí třeba někam přesunout, zbourat a tak. 
Nic, co by bránilo dodatečné instalaci nějakého způsobu závětří ani rozumnému řešení ve spolupráci s dráhami tam nevidím....

Ale třeba jsou k tomu ještě nějaké podrobnější prováděcí předpisy, které zatím neznáme.
Věřím, že nás Ing.Mach bude o detailech těchto věcí v následujících dnech informovat.

To já jsem s těma obrubníkama myslel taky, že by to nemělo vadit, ale zřejmě vadí Nevím jak to je, jediné co je fakt, že ta zastávka je prostě strašně řešená

Když už je strašně řešená, vezměme to jako fakt a soustřeďme se na to, co s tím, aby dál strašná nebyla.

V jednání s úřady se mi většinou osvědčovala metoda, kterou nazývám "asertivní klidná důslednost". Proto se ptám, kde a jak je definován termín udržitelnost. 
A nebo lépe a konkrétněji - ať mi ukážou předpis, který zakazuje k dotované stavbě něco (obrubníky, zástěny pro závětří) dodatečně přidat. Pokud to nějaký předpis jednoznačně nezakazuje, mělo by (selským rozumem) platit - co není zakázáno, je povoleno.

Ale to tu jen laicky teoretizuji, sama jsem zvědavá, co na to říkají normy a předpisy, případně i nějaký právník.

Dobry den, at jiz si o Terminalu myslime cokoliv (mimochodem, me priijde docela OK ta stredni cast  kolem Brodeckeho potoka i kdyz  vic lidi tam nakonec asi bude chodit po nove silnici, nez po prislusnem novem chodniku) tak  je vybudovan z zuly  a betonu  cili materialu nepodlehajicich zkaze. Takze - na vylepsovani bude dost  casu  v dalsich desetiletich :)  K dnes stale vic  pustnoucimu  nadrazi je treba hlavne snazit se nalakat cestujici. At jiz sikovnymi jizdnimi rady do atraktivnich destinaci nebo treba i stavbou parkovist (nejake by se tam mozna, treba na te byvale "uhelne"  nakladove plose vybudovat dalo?) U sokolovny ale budeme tenhle rok mit jine starosti: kazdodenne  po vetsinu dne (asi nejen ve spicce)  po dlouhe tydny a mesice stojici fronta aut v cele Masarykove ulici  da zapomenout na drobnosti jakymi jsou  navrhy, zda ten beton zastavky je vhodne necim zkraslovat ci ne :)

Dobrý den paní Kortanová,

zcela náhodou jsem narazil na Vaši otázku na diskuzi na stránkách města Železný Brod - co je to udržitelnost projektu.

Mohu Vám odpovědět a stejně tak by Vám odpověděli pracovníci poskytovatele dotace, tedy asi někdo na ROP Severovýchod.

Jde o to, že Váš projekt měl nějaký položkový rozpočet a nějaký indikátor.

Dobrý den všem,

docela mě mrzí, že zatím nebyly z oficiálních míst zodpovězeny ty tři otázky, které jsem vznesla...

Ale jak je vidět, ještě existují dobří lidé, kteří rádi pomůžou, i když to vůbec není jejich povinnost:
Přišel mi mail od neznámého člověka až ze Západočeského kraje, který sem (bez kontaktů) kopíruji. 
A věřím, že to může být třeba i nápomocné v řešení zastávky Sokolovna a hlavně je to taky příklad vstřícné a konstruktivní komunikace.

Udržitelnost projektu znamená uchovat danou dobu veškeré výstupy projektu.

Změny jsou možné, ale musí se ohlásit a nechat schválit poskytovatelem dotace. Je to jednoduché až středně složité.

Změna se připraví, projektant udělá rozpočet a vykalkuluje, které věci pořízené za dotaci půjdou pryč a co se přidá.

Instalace obrubníku teoreticky nemusí znamenat, že by něco šlo pryč. Jen přibude obrubník.

Změna se pošle, za pár dní přijde odpověď "ano, můžete ji provést a uveďte ji v nejbližší monitorovací zprávě". A následně vlastník změnu provede.

Snažil jsem se být laický ve vyjadřování.

Hezký den
No já jsem tedy fakt "šikovná"   ohledně práce s textem:

Prvních šest řádků patří už k tomu zbytku mailu toho ochotného neznámého pána, co jsem vložila pod svůj komentář dolů kurzívou.... 

Opět tedy prosím administrátora, aby to dál do pořádku: Prosím můžete můj komentář dát nahoru a celý kompletní mail toho pána dát dolů kurzívou, ať to není zmatené? 

Omlouvám se a děkuji Vám předem za pomoc. 

Dobry den, tenhle web je editacne sice  uzivatelsky velmi nepratelsky (zvlast pak ve srovnani s minulym webem) ale jednu uplne zakladni moznost ma -  totiz smazat napsany prispevek a nahradit ho novym. ( Pritom se sice smazou i pripadne navazujici prispevky ale to by zde zatim problem byt nemusel)l

Počet príspevkov : 194,  zobrazené : 181 - 190