Vše o Železném Brodě

Železnobrodský zpravodaj, leden 2013

Počet príspevkov : 4,  zobrazené : 1 - 4
Malá poznámkaka fotografii na titulní stránce:
Nazýváte-li každou loučku v okolí Železného Brodu "čtvereček", pak je vše v pořádku. Ale vámi uváděný pohled ze "sjezdovky čtvereček" to není určitě.
Nejprve jsem myslel, že je to záběr z "Bárovska" (louka pod Propastným), ale ani to není ono!
Nejvíc ten záběr odpovídá pohledu z protější stráně  pod Vrším, ale tam se snad nikdy nelyžovalo?
Třeba je ta fotka uplně odjinud. Takových mostů přes Jizeru je více.
Máte někdo lepší vysvětlení?
Hl.

Zdravím všechny. Láďo jsi dost blízko ale jako domorodec ze Dvírek
vím přesně o kterou louku se jedná. Lyžaři na ni chodily Polichnem kolem Liebiegovy vyhlídky a 100m za ní byla tato louka.Je přesně nad původním hotelem Hamburg. Na snímku je vidět starý most přes náhon a za železničním mostem nádražní domek a vagony na vyhybce.Sjezdovku by dnes již nikdo nenašel jsou zde smrky asi 40 let staré. Odhaduji podle vzrustu jasanů na ostrově že se jedná o fotku kolem roku 1925.

Tady jsem namatkou shromazdil par snimku poslednich let z okoli Spice a "Hamburgu", jde o misto ktere se v Brode asi nejvic promenilo  https://picasaweb.google.com/jizahrad/Poricstarsi#5830388229897193394

https://picasaweb.google.com/jizahrad/Poricstarsi#

Zdravím všechny.

Tak téhle fotky jsem si také hned všimnul,a řešili jsme to se sousedem. Asi se na té fotce  může jednat o železný most  železniční vlečky do areálu bývalé Kolory. Úhel napojení souhlasí,strana řeky také. Jen místo průtoku řeky   pod mostem je mi trochu zvláštní. A prudkost stráně na Čtverečku je větší a dojezd kratší. Je jen pár metrů nad silnicí. Na té fotce je to jiné. Ta fotografie je dost stará a od té doby už může být louka zarostlá k nepoznání. Nebyl jsem se tam podívat osobně, jen to tak odhaduji, ale tu loučku bych umístil spíš někam  dál po proudu. Takových 300-500 metrů. Tam by to pak spíš mohl být tzv.Mudálovský obdelníček. Omlouvám se, to měl být humor. Když jsem na tohle téma mluvil s p. redaktorkou Malafarinovou, slíbila, že když se dozví na tohle téma něco nového, napíše to do našeho kalendáře. Malinko jsem ji sprdnul,že si tou fotkou z nás udělali srandu. Tak nám s tím, kdo něco poznáte pomožte. Dík.

Ještě jsme s p.Karlem Svobodou hledali tu roubenku na zasněžené fotografii , na Trávníkách jsme ji nikde nelokalizovali. Končí Trávníka se Železnou ulicí, nebo sahají až k Žernovníku? Tato  chaloupka je vidět od schodů Muzea na Bělišti, směrem na budovu bývalého Znaku. Přimluvil bych se za lepší označování domků a míst  na fotografiích. Jinak se mi to nové pojetí Kalendáře líbí. Je lepší než to bývalo.

Jsem rád, že jsme to už natřeli s Malým náměstím tomu Studenému divadlu. Ahoj.

Počet príspevkov : 4,  zobrazené : 1 - 4